Crazy Town Oy
Mediatiedote

JULKAISUVAPAA TIISTAINA 28.1.2020

Crazy Town laajentaa jälleen coworking-tilojaan Jyväskylässä

Ainutlaatuinen konsepti kiinnostaa jo sijoittajiakin

Coworking-ratkaisuja, joustavia työtiloja ja verkostoitumispalveluja yrityksille tarjoava Crazy Town Oy lähes tuplaa neliönsä Jyväskylässä levittäytymällä ensi kesänä kahteen kerrokseen tarjoten jatkossa tilat jopa 200 yritykselle. Vasta viime vuonna yhtiö kolminkertaisti neliönsä paikkakunnalla ja avasi vuoden sisällä sekä uudet tilat Poriin että laajensi Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Yli 3500 neliön laajuiseksi kasvava tilakokonaisuus on tarkoitus avata ensi kesänä Jyväskylän ydinkeskustaan, tyhjillään olleen entisen Anttilan katutasoon. Uusiin tiloihin tullaan tekemään mittava remontti. Ne puretaan lähes betonille, uusitaan talotekniikkaa ja lisätään valoisuutta. Laajennuksen myötä yhteisö avautuu suoraan Kauppakadulle.

– Uudet tilat toimivat yritystoiminnan ja osaamisen näyteikkunana keskellä kaupunkia. Tuotteita, palveluja ja uusia ratkaisuja on helppo tuoda testattavaksi yhteisön jäsenten ja kaupunkilaisten toimesta. Tätä varten suunnittelemme noin sadan neliön showroomin ja jopa 200 hengen tapahtumatilan, kertoo Crazy Townin toimitusjohtaja ja yrittäjä Mikko Markkanen.

blank

Kysyntä on kasvanut myös isoissa yrityksissä

Kysyntä yhteisöllisille työskentelytiloille ja verkoston eduille on Markkasen mukaan kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Crazy Towniin tulijoita on jo jonoksi asti.

– Suurin kysyntä on 4–6 hengen tiimeille, mutta yhä enemmän yhteisöllisiä tiloja kysytään myös isommille, jopa 10–50 hengen tiimeille. Muutama isompi korporaatiokin on osoittanut kiinnostustaan tällaiselle uudentyyppiselle, työtilanteen ja projektitarpeiden mukaan joustavalle tavalle tehdä töitä. Vielä sitäkin tärkeämpänä tavoitteena meillä on luoda ympäristöjä, joissa opitaan, vuorovaikutetaan ja tehdään kasvua yhdessä, Markkanen sanoo.

Crazy Townin kasvu jatkuu

Vastatakseen kysyntään yhtiössä käynnistetään alkuvuodesta rahoituskierros Crazy Town -konseptin laajentamiseksi ja kehittämiseksi edelleen. Tällä hetkellä Crazy Townissa on kaikkiaan yli 220 jäsenyritystä, joista mukana on yli 500 aktiivijäsentä ja parisen sataa verkostojäsentä. Laajennuksen jälkeen jäsenten ja verkoston käytössä on noin 8000 m2 erilaisia yhteisöllisiä työtiloja, neuvottelutiloja ja toimistoja.

Jyväskylässä on tällä hetkellä noin 80 jäsenyritystä ja yhteensä reilu 200 jäsentä. Jyväskylän Crazy Town on jo nyt yksi kaupungin suurimpia työyhteisöjä. Jatkossa kapasiteettia on noin 500 jäsenelle.

Paitsi että Crazy Town tarjoaa yhteisön, jäsenyydestä seuraa muitakin merkittäviä hyötyjä. Jäsenyrityksille tehdyn kyselyn mukaan 85 % tekee kaupallista yhteistyötä keskenään. Jäsenistä 95 % eli lähes kaikki ovat kasvuhaluisia, mikä on reilusti enemmän kuin keskimäärin pienissä, alle viisi henkilöä työllistävissä suomalaisyrityksissä, joista kasvuhaluisia oli syksyllä 2019 toteutetun *pk-yritysbarometrin mukaan 34 %.

Coworking-ilmiö kiinnostaa jo kiinteistösijoittajiakin

– Sijoittajan näkökulmasta coworking-maailma edustaa sellaista kiinteistötoimintaa, jonka ydin perustuu jäsenyyksiin ja palveluoperaattorilla on keskeinen rooli. Esimerkkejä ovat hotellit ja liikuntakeskukset, joiden jäsenyyksien kautta saa etuja. Jäsenyydet määrittävät näissä toiminnan pitkäkestoisuutta ja luonnetta. Kun sijoittajat miettivät sijoituskohteensa käyttötapoja, niin pelkkä liiketila tai yrityshotelli, jossa on vuokralaisia, on aivan eri asia kuin coworking-tila, jolla saavutetaan uusia asiakassegmenttejä, Tampereen yliopiston dosentti, työ- ja oppimisympäristöjen asiantuntijana myös Suomen Yliopistokiinteistöissä työskentelevä Suvi Nenonen sanoo.

Yhteisöllisten työtilojen tarjonnan näkökulmasta Suomi on Nenosen mukaan kuitenkin haasteellinen maa, kuten muutkin Pohjoismaat. Etäisyydet ovat pitkiä ja kaupungit pieniä.

– Berliinin syke tai Amsterdamin elävyys houkuttelevat ”diginomadeja”, kuten koodareita tai bloggaa-jia, jotka voivat tehdä töitä missä vaan, tai joilla on muuten muuttuvat elämäntavat. Suomi on kuitenkin ollut hyvin aktiivinen ja ajan hermolla heti 2000-luvun alusta alkaen, kun coworking-ilmiö vahvistui, Nenonen toteaa.

Ominaispiirteitämme voitaisiin Nenosen mukaan hyödyntää kansainvälisessä coworking-markkinassa enemmänkin.

– Pitkät etäisyydet, luonnonläheisyys ja neljä vuodenaikaa rytmittävät elämäntyyliämme ja olemme tutkitusti onnellista kansaa. Hyvinvoinnin edistäminen ja yhdistäminen coworking-konseptiin voisi olla erityinen voimavara nyt, kun työelämä on täynnä teknostressiä, keskeytyksiä tulee jatkuvasti ja aivoja pitää treenata nopeiden muutosten alla. Meillä on jo inframme sekä tapojemme puolesta uudenlaista mallia vietäväksi ulkomaillekin. Toivottavasti emme kadota koulussa opittua välituntia ja happihyppelyä työelämässä vaan huomaamme sen arvon uudestaan, Nenonen sanoo.

LISÄTIETOA

Mikko Markkanen
toimitusjohtaja, yrittäjä
Crazy Town Oy
040 758 8712
mikko.markkanen@crazytown.fi

Käyntiosoite: Väinönkatu 9, Jyväskylä

Postiosoite: Kauppakatu 39, 40100 Jyväskylä

Kuvat: Niklas Isberg ja Suunnittelutoimisto NIONIO

Kuvissa Crazy Town Oy:n yrittäjä Mikko Markkanen ja johtaja Mikko Korpela sekä sisustussuunnittelija Maru Hautala (Suunnitteluhuone NIONIO), joka on suunnitellut jo useamman Crazy Town -yhteisön tilat. Ne ovat olleet jäsenten mukaan modernit ja tykätyt, joten Crazy Town luottaa Maruun tämänkin laajennuksen suunnittelussa.

*Lähde: PK-YRITYSBAROMETRI – SYKSY 2019, Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj, työ- ja elinkeinoministeriö