Coworking-tila, yhteisöllinen työtila ja niin kuin minä tykkään kutsua: yrittäjien kommuuni. Näistä puhutaan nyt paljon ja kaikkialla, mutta mitä ne käytännössä ovat. Iso joukko ihmisiä samassa tilassa touhuamassa omia hommiaan vai jotakin vielä enemmän? Vastauksia näihin kysymyksiin pääsin selvittämään aloittaessani työharjoittelun yhteisöllisen työtilan ytimessä Crazy Townilla.
Yhteisölliset työskentelytilat ovat yksi uuden työn trendeistä, kertoo muun muassa Sodexon Yhdysvalloissa toimiva tutkimusryhmä (https://issuu.com/sodexosuomi/docs/workplace_trends_report_2015). Trendi onkin ollut näkyvissä Suomessa jo jonkin aikaa, mutta varsinkin Yhdysvalloissa yhteisölliset työtilat ovat olleet kasvavassa suosiossa jo vuosia. Nykyään miljoonakaupungeista voit löytää kymmeniä erilaisia yhteisöllisiä työskentelytiloja. Mitä ne sitten käytännössä ovat? Yksinkertaisesti sanottuna tiloja, joista yksittäiset yrittäjät, yritykset ja tiimit voivat vuokrata työhuoneen tai työpisteen ja oikeuden käyttää yhteisiä fasiliteettejä, kuten kokoustiloja, kopiokonetta ja keittiötä.
Miksi yhteisölliset tilat nousevat juuri nyt jatkuvasti esiin? Työnteko muokkaantuu ja uudistuu pikkuhiljaa ja samalla uudistuvat myös tilat, joissa sitä tehdään. Elektroniikan ja verkkoyhteyksien kehitys tekee etätyönteosta entistä helpompaa ja samalla työpaikoista halutaan saada entistä enemmän irti. Ei ihme, että ihmisiä kiinnostavat tällaiset työskentelytilat, joissa ympärillä olevasta yhteisöstä ja verkostosta otetaan entistä enemmän irti.
Täällä vähän aikaa jo oltuani, tajusin tässä ilmiössä olevan paljon samaa kuin nykyisessä asumismuodossani, eli viiden henkilön kommuunissa. Tietyt asiat ja tilat ovat yhteisiä, mutta samalla jokaiselle löytyy myös oma rauha jos vaikka haluaa katsoa elokuvaa. Lisäksi kommuunissamme laitamme välillä ruokaa yhdessä, järjestämme illanviettoja kavereille ja tsemppaamme toisiamme liikkumaan yhteisen lenkin muodossa. Juuri tällä tavalla tehdään myös Crazy Townilla, mutta yhteisen lenkin sijaan pidetään yhteinen myynnin aamupäivä ja illanviettojen sijaan kokoonnutaan perjantaiaamuisin kahvittelemaan ja keskustelemaan yhdessä.
Heti alusta asti tunsin juuri tästä syystä ymmärtäväni konseptia yrittäjien kommuunista. Yhteisöllisyys on hieno asia, varsinkin kun siitä ottaa kaiken hyödyn irti. Tämän takia asetin harjoitteluni missioksi tehdä mahdollisimman paljon tapahtumia hyödyttämään tätä yhteisöä. Haluaisin kevään aikana saada aikaa kuhinaa ja törmäämisiä niin yhteisön sisällä kuin myös vielä sen ulkopuolella olevien kanssa.
Yhteisöllisestä työtilasta voi saada paljon, varsinkin jos annat sille paljon myös itsestäsi. Aivan niin kuin elämästä ylipäätänsäkin.
Saara Hakala, harjoittelija/Crazy Town