Kevään kuuma peruna tuntuu olleen sen uuden ja ihmeellisen normaalin työntekemisen kulttuurin löytäminen. On pohdittu etätyötä, hybridityötä, toimistolle paluuta, ihmisten koteloitumista koteihinsa ja yhteisöllisyyden katoamista. Paljon on puhuttu yhteisöistä ja yhteisöllisyydestä ratkaisuna kaikkiin ongelmiin, mutta kuinka paljon olemme tehneet yhteisöjen vahvistamiseksi? Minkälainen siis on vahva yhteisö ja miten sellainen rakennetaan?
Tässä ajassa pärjäävät parhaiten vahvat yhteisöt, jotka pystyvät tekemään tehokkaasti yhteistyötä muiden yhteisöjen kanssa. Vahvan yhteisön tunnusmerkkejä ovat jakaminen, avoimuus ja yhdessä oppiminen. Kaikki nämä perustuvat vahvalle luottamukselle ja tunteelle siitä, että tässä porukassa minä saan ja uskallan jakaa omia ajatuksiani ja ideoitani. Vahvassa yhteisössä tunnistetaan kaikkien yhteisön jäsenten ainutlaatuinen rooli ja arvo ja uskalletaan myös kiittää ja kehua ääneen. Yksilöitä tuetaan jakamaan omaa osaamistaan huolimatta työvuosien ja kokemuksen määrästä. Pidetään huolta siitä, että yhteisiä oppimisen paikkoja, kuten erilaisia kohtaamisia, työpajoja, aamukahvihetkiä tai vertaisverstaita on tarpeeksi.
Tässä viisi teesiä Crazy Townin Jennalta vahvemman yhteisön rakentamiseksi
1. Onko yrityksen kulttuuri avoin ja utelias?
Muista rohkaista yhteisön jäseniä etsimään uutta, tutkimaan ja kokeilemaan. Menikö mönkään? Ilman virheitä ei tapahdu oppimista. Näytä esimerkkiä, nappaa hiljaisista signaaleista kiinni ja tuo ne päivänvaloon kokeiltavaksi. Ei unohdeta pohtia miksi onnistuttiin tai epäonnistuttiin.
2. Voidaanko teillä hyvin? Uskalletaanko puhua?
Vahva yhteisö luottaa toisiinsa ja uskaltaa puhua hankalistakin asioista yhdessä. Anna tilaa yhteiselle epäviralliselle ajankäytölle, hassuttelulle ja suhteiden lujittamiselle. Huolehdithan yhteisön jäsenten jaksamisesta jakysyt miten menee, jos otsalla lepää harmaa pilvi?
3. Tarjotaanko oppimisen paikkoja?
Yhdessä ja toiselta oppiminen on paitsi hauskaa, myös vietävän tehokasta. Yhteiset aamukahvitilaisuudet, ideointihetket ja muut areenat kokemusten jakamiselle ja haasteiden yhdessä pohtimiselle ovat kultaakin kalliimpia!
4. Arvostetaanko kaikkien osaamista?
Uusi harjoittelija talossa? Vau, miten mahtava tilaisuus oppia uutta juuri häneltä! Vanha kokenut kettu tiimissä? Onpa onnekasta, että saamme kaikki ammentaa hänen kokemuksestaan. Kaikkia tarvitaan.
5. Kiitetäänkö tarpeeksi?
Luo aktiivinen kiittämisen kulttuuri yhteisöösi! Kiittää voi tietenkin kasvokkain, mutta muista myös julkinen kiittäminen esimerkiksi linkkarissa, yhteisön omilla digilaustoilla tai vaikkapa some-ryhmässä. Vaikka kissa kiitoksella elää, niin kyllä se julkinen tunnustus vaikka ihan pienestäkin asiasta tuntuu vietävän hyvältä.
– Jenna Kankaanpää
PS. Järjestämme Yhteisömanageriakatemia-koulutuksen syksyllä 2022. Tervetuloa mukaan! Lue tästä lisää.