Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut Hämeenlinnan Crazy Townin jäsen Jaana Ahlholm, joka työskentelee markkinoinnin ja viestinnän parissa työhyvinvointipalveluita tarjoavassa Wellbeing Superstars -yrityksessä.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi
Työelämän vaatimukset kasvavat jatkuvasti, ja työntekijöiltä odotetaan tehokasta suoriutumista, joustavuutta ja jatkuvaa kehittymistä. Työnantajan tulisi tarjota tukea ja resursseja, joilla työntekijät voivat ylläpitää ja parantaa hyvinvointiaan, sekä puuttua nopeasti ja tehokkaasti mahdollisiin ongelmiin. Kokonaisvaltainen hyvinvointi, joka käsittää fyysisen, henkisen ja sosiaalisen terveyden, on keskeinen tekijä työssä jaksamisen kannalta, ja sen ylläpitäminen vaatii huomiota kaikkiin edellä mainittuihin osa-alueisiin.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi parantaa työntekijöiden yleistä elämänlaatua ja tyytyväisyyttä, mikä heijastuu suoraan työssä jaksamiseen ja työtehoon. Hyvinvoivat työntekijät ovat motivoituneempia, luovempia ja tuottavampia. Työpaikoilla, joissa panostetaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja tuettuja, mikä lisää sitoutumista ja vähentää vaihtuvuutta.
Hyvinvoivan työyhteisön rakennuspalikat
Fyysinen hyvinvointi on perusta, jolle muu hyvinvointi rakentuu. Hyvä fyysinen terveys mahdollistaa paremman energiatason, vähentää sairastuvuutta ja lisää työkykyä. Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja terveellinen ravinto ovat keskeisiä tekijöitä fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Liikunta ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa, vaan se myös vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Riittävä uni on elintärkeää aivojen palautumiselle ja optimaalisen kognitiivisen toiminnan ylläpitämiselle. Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta keho puolestaan saa tarvittavat ravintoaineet, jotka auttavat pitämään energiatason tasaisena pitkin päivää.
Henkinen hyvinvointi kattaa emotionaalisen tasapainon, stressinhallinnan ja psyykkisen resilienssin. Työelämän paineet ja kiire voivat helposti johtaa stressiin ja uupumukseen, ellei henkisestä hyvinvoinnista pidetä huolta. Erilaiset rentoutumistekniikat ovat tehokkaita keinoja vähentää stressiä ja parantaa henkistä hyvinvointia. Lisäksi työ- ja vapaa-ajan tasapainon ylläpitäminen on tärkeää; työn ulkopuoliset harrastukset ja sosiaaliset suhteet
Sosiaalinen hyvinvointi viittaa yksilön kykyyn luoda ja ylläpitää merkityksellisiä ihmissuhteita sekä tuntea itsensä osaksi yhteisöä. Hyvät ihmissuhteet työpaikalla parantavat työilmapiiriä, lisäävät työn mielekkyyttä ja vähentävät stressiä. Yhteisöllisyys ja hyvä tiimihenki ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat positiivisesti työssä jaksamiseen. Tukiverkosto sekä työssä että sen ulkopuolella tarjoaa tukea ja auttaa selviytymään arjen haasteista.
Fyysinen, henkinen ja sosiaalinen terveys muodostavat siis perustan, jonka päälle menestyvä ja hyvinvoiva työyhteisö rakentuu. Työnantajien tulisi aktiivisesti tukea työntekijöidensä kokonaisvaltaista hyvinvointia luomalla terveellisen työympäristön ja tarjoamalla resursseja ja tukea hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Näin saavutetaan paitsi yksilön, myös koko organisaation menestys ja hyvinvointi.
Jaana Ahlholm