Näin sanoin videolla 2,5 vuotta sitten kun hain Crazy Townin Jyväskylän yhteisömanagerin paikkaa.
Ilokseni nuo sanat silloin vakuuttivat myös toimitusjohtaja Markkasen, jonka visionääristä konseptia olen saanut olla osaltani edistämässä nämä viimeiset vuodet. Oman kokemukseni mukaan keskeisintä koko toiminnassamme on lopulta ollut juuri tuo pyhä kolminaisuus. Sen pohjalta yhteisömme on kasvanut nykyiseen merkittävään kokoonsa.
Useiden kyselyiden mukaan työelämässä korostuvat työn merkityksellisyys ja sisältö. Lähivuosina erityisesti nuorten vaikutus tulee näkymään työpaikoilla merkittävästi ja muuttamaan työelämää kokemuksellisempaan suuntaan. Työelämätutkimusten vastauksissa korostuvat mahdollisuus omien arvojen toteuttamiseen sekä jatkuva uuden oppiminen. Nämä aiheuttavat muutospainetta erityisesti johtamiselle, mutta myös työskentelytapojen uudistamiselle. *
Crazy Town on palvelukonsepti, joka tukee muuttuvaa työelämää. Fyysiset tilamme ovat monipuoliset ja toiminnoiltaan sopivat pk-yritysten asiantuntijoille ja isompien yritysten etänä työskenteleville tiimeille. Ne mahdollistavat erilaiset työskentelymuodot ja -tavat, sekä työpisteen vaihtamisen oman energiatason tai työvaiheen mukaan.
85% Crazy Townin jäsenistä tekevät kaupallista yhteistyötä. Kuvassa Woolmanin ja Flashnoden yhteinen webinaari työn alla, aiheena verkkokaupat ja integraatiot.
Tilat ovat tärkeä, mutta kuitenkin vain hyvin pieni osa yhteisömme viehätystä. Todelliset helmet löytyvät Crazy Townin ihmisistä ja kasvuhakuisessa kulttuurista. Seuraavassa muutama itse kuultu poiminto syistä miksi meille ollaan tultu:
”Täällä on niin hyvä fiilis”
”Jäsenenä on kovia yrityksiä ja paljon tuttuja”
”Hajoan kotitoimistolle, tarvitsen ihmisiä ympärilleni”
”Verkosto kiinnostaa”
”Me halutaan haastaa itseämme porukassa, täällä oppii koko ajan ja olemme saaneet paljon uusia asiakkaita”
Aikamoista mainostekstiä ehkä, mutta totta joka sana. Meillä on jäseninä upeita eri toimialojen yrityksiä ja niiden tiimeissä osaajia. Heterogeeninen ympäristö tarjoaa parhaan alustan oppimiselle ja luovuudelle, monenkirjavan asiantuntijuuden kohdatessa. Niin introvertit, extrovertit kuin kaikki persoonallisuudet näiden väliltä voivat toimia loistavasti yhdessä toisiltaan oppien, jos ajatusmaailma yhteisöstä on sama. Parhaat hyödyt saa se, kuka on itse aktiivinen.
Olen huomannut että Crazy Townin jäsenissä elää halu tehdä ja viedä asioita eteenpäin. Yrittäjien ja yrittäjähenkisten ihmisten joukossa korostuvat vapaus ja vastuu, jonka mukaan voi järjestää oman työpäivänsä. Toisten aloitteellisuudesta ja rohkeista kokeiluista saa tukea omaan tekemiseen ja uskallusta testata uutta. Jäsenemme haluavat vaikuttaa omaan ja yhteiseen toimintaan, kehittämällä sitä jatkuvasti omatoimisesti ideoiden. Olen siitä valtavan ylpeä!
Ihmiset luovat tilan ja puhaltavat siihen hengen. Kulttuurin keinoin voidaan tukea ihmisten keskinäistä kommunikaatiota ja halua toimia yhdessä, vaikka kaikki edustavatkin eri yrityksiä. Kukaan ei voi kuitenkaan rakentaa yhteisöä yksin, vaan pohjaan tarvitaan toisistaan kiinnostuneita ihmisiä.
Uskallan väittää, että juuri kulttuurimme, yleisen fiiliksen, tapahtumien ja yhteisön muiden toimijoiden kautta monet jäsenyrityksemme ovat saaneet vauhtia oman työnantajamielikuvan tai rekrytoinnin tueksi. Uuden työ murroksessa osaamispääoman kasvattaminen on jokaiselle yksilölle ja yritykselle tärkeää.*
Parhaat haluavat kaltaistensa joukkoon. Ihmiset haluavat viihtyä työpaikallaan ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Siksi aamukahvit ja niiden yhdessä jaetut oppimistilanteet ovat jokaiselle CT:n jäsenelle valtava etu. Yhteisen tilaisuudet lisäävät vuorovaikutusta, syventävät asiantuntemusta ja ruokkivat kokeiluhalua. Taustalla kurniva kasvun nälkä on osaamisen kehittämistä, ideoiden heittelyä, oman toimintamallin haastamista, uusien teknologioiden rakentamista ja verkoston laajentamista. Niiden seurauksena syntyvät konkreettiset, taloudellisesti ja määrällisesti mitattavat luvut.
Kasvu on näkynyt vuosien varrella myös omissa luvissamme. Aloittaessani Jyväskylän CT:llä 1.2.2017, tiloissamme toimi 38 yritystä ja noin 80 jäsentä noin 500 m2 kokoisissa yhteistiloissa.
Tällä hetkellä yli 2000 m2 tiloissa työskentelee yli 220 asiantuntijaa ja 73 yritystä. Uuden tilan avauksesta on alle puoli vuotta, mutta tilamme ovat jo lähes täynnä. Se tarkoittaa yli 92 % kasvua yritysmäärässä. Hommaa on ollut riittämiin, mutta sitä on ollut innostavaa tehdä oman tiimin ja jäsenten kanssa yhdessä.
Crazy Town verkosto on huikean voimakas ja laajentunut jatkuvasti uusilla osaajilla. Ylläolevissa luvuissa eivät edes näy kaikkien muiden CT yksiköiden jäsenet tai verkoston kumppanit, kuten yrittäjäjärjestöt, oppilaitokset tai kaupungin kehittäjätahot. Myös aamukahveilla alustaneet ulkopuoliset asiantuntijat ja CT:n alumniyritysten osaajat ovat tärkeä osa heimoa.
Olen valtavan kiitollinen Crazy Townille tästä oppimismatkasta, jota olen saanut viettää kanssanne eräänlaisen matkaoppaan roolissa. On aika jatkaa omaa matkaa kohti uusia haasteita ja kehittää itseään taas jossain uudessa roolissa. Jyväskylän yhteisömanagerin kapula vaihtuu syksyllä seuraavalle osaajalle, tuoden tiimiin ja yhteisöön uusia ajatuksia.
Itselleni syksy on työkuvioiden osalta vielä täysin avoin. Ehkä se tekee minusta juuri tämän uuden työelämän kävelevän esimerkin, johon Crazy Townin alustalta on hyvä ponnistaa. En tiedä tarkalleen mitä tuleva työni sisältää, mutta epäilemättä sekin liittyy ihmisiin, kulttuuriin ja kasvuun. Juuri tuossa järjestyksessä.
– Heidi Länsisalmi, Crazy Town Jyväskylän yhteisömanageri 30.6.2019 asti
VESANEN & VARIS (2014): Mitä tapahtuu huomenna työnantajuudelle