Helsingin Sanomien Vision artikkeli 17.3.2021 (paperilehdessä 21.3.2021) listasi 11 väitettä siitä, millaisia tulevaisuuden työympäristöt ovat. Crazy Townin yrittäjät Toni Pienonen ja Mikko Markkanen ottivat muutamat artikkelin väitteet tarkasteluun.
Miten ne toteutuvat Crazy Townin näkökulmasta? Lopputulos: Paikoittain sisältö tuntui aikamatkalta CT:n perustamisvuoteen 2003.
VÄITE: ”Pääkonttorit hajautuvat klubeiksi ja hubeiksi”
Artikkeli kuvasi tulevaisuuden maailmaa, jossa isot yritykset hajasijoittavat tiimejä pääkonttorin lisäksi Crazy Townin kaltaisiin hubeihin. Työntekijöille ne tarkoittavat lyhyitä työmatkoja ja mahdollisuutta työskennellä omasta kotikaupungista käsin.
Tämä on totta jo nyt. Syksystä 2020 alkaen CT-asiakasyritysten henkilökoko on kasvanut. Meille on sijoittunut pörssiyhtiöiden TKI-tiimejä ja yritysten avainhenkilöitä. Kuriositeettina – NBC Universalin (työntekijöitä yli 35 000) urheilutoimittaja selosti talvikisat televisioon Crazy Town Jyväskylästä käsin.
Perinteiset teollisuusyritykset oivat havainneet, että heidän on helpompi rekytoida DI-tuotekehittäjä tai digitalisaatiota eteenpäin potkiva sovellusarkkitehti Crazy Townille kaupungin keskustaan kuin yrityksen pääkonttorille maakunnan syrjäseudulle. Tämän takia toimimme jatkossakin kaupunkien keskustoissa lähellä palveluita ja elämää – emmekä businesslähioissä.
VÄITE: ”Tilat suunnitellaan tehtävien, ei tittelien mukaan”
Koronan jälkeisessä maailmassa fyysinen työympäristö kuten Crazy Town on paikka tapaamiselle, mentoroinnille, yhteiselle oppimiselle ja yhdessä tekemiselle. Verkossa tai kotikonttorilta näitä on vaikeampi tehdä.
Haluamme, että Crazy Townilla tämä on mahdollista kaikille jäsenille tasapuolisesti. Olit sitten 30-henkisen tiimin toimari tai yksinyrittäjä, saat aina yhtälailla käyttöösi CT:llä ympäristöt kuten ryhmätyötilat, kohtaamistilat, kahvilamaiset mentorointiympäristöt ja showroomit.
KUVA: CT Jyväskylän kahvilamainen ”Learning Cafe” on kaikkien jäsenten käytettävissä vapaamuootiseen työskentelyyn ja kohtaamisiin. Tila avautuu suoraan kadulle.
VÄITE: ”Tilojen pitää ehkäistä uupumista”
Tätä väitettä täydentäisimme tilassa toimivan yhteisön merkityksellä jaksamiseen. Tuoreen CT-jäsenkyselyn mukaan 2/3 vastaajista kertoi, että yhteisö oli merkittävästi tukenut jaksamisessa keskellä koronavuotta 2020. Yhteisön kasvusta huolimatta 85% jäsenistä tekee edelleen kaupallista yhteistyötä – ostaa tai myy palveluita, toteuttaa yhteisiä projekteja tai mentoroi toinen toisiaan.
KUVA: ”Kukaan ei pärjää yksin” jäsenemme Atte Salminen totesi Suomen Yrittäjien jutussa. Atte paljasti jutussa, kuinka rakensi Liikuttajat.fi -palvelut Crazy Town Hämeenlinnan yhteisön kanssayrittäjien avulla. (Kuva: Suomen Yrittäjät / Antti Kemppainen)
VÄITE: ”Korona nitisti avokonttorin”
Ja hyvä niin. CT ei ole koskaan ollut avokonttori, jossa ollaan vieri vieressä. Meidän linjaus on, että kaikilla yhteisöä käyttävillä jäsenille tulee olla mahdollisuus omaan rauhalliseen ja turvalliseen työympäristöön. Vastaavasti usean hengen tiimeillä tulee olla tarvittaessa mahdollisuus lisämaksusta omaan toimistoon.
Siispä tulemme jatkossakin kuulemaan remonttireiskoilta parahduksen ”Mihin te tarvitsette näin paljon pieniä toimistoja?”, kun he alkavat remontoimaan tilaa uuden Crazy Town yksikön käyttöön ja kopittamaan avohallia täyteen 10-20 m2 huoneita.
KUVA: Toimisto Crazy Townilla. Näiden lisäksi tiimit voivat aina hajautua työtehtävän, fiiliksen ja tarpeen mukaan yhteisiin tiloihin.
VÄITE: ”Lähityökaverin ei tarvitse olla samasta firmasta”
Tämä oli ehkä herkullisin HS:n artikkelin asiantuntijoiden listaamista ”tulevaisuuden” trendeistä. Tämä on ollut meillä totta jo vuodesta 2003 lähtien, kun viisi Crazy Townin perustajayritystä päätti laittaa hynttyyt yhteen. Crazy Town jäsenten kesken vallitsee keskimäärin yhtä merkittävä henkilökohtainen sidos, kuin missä tahansa yhden suuren työnantajan työyhteisössä, vaikka he olisivat eri yrityksistä.
KUVA: Pikkujoulut Crazy Town Tampereella 2019. Juhlissa kuultu lause: ”Nää oli mun ekat työyhteisön pikkujoulut, kun oon aina ollut vaan yksinyrittäjänä.”
VÄITE: ”Hybriditoimistossa työ ei tunne rajoja”
Artikkeli mainitsee ihmeteltävänä erikoisuutena sen, että Keskon uudessa pääkonttorissa työntekijät voivat varata tiloja perhejuhliin.
Crazy Townia on käytetty 18 vuoden ajan satoihin lautapeli-iltoihin, leffateatterina, illanistujaisiin, kuoron harjoitusympäristönä ja lapsen kastajaisiin. Näin muutamana esimerkkinä. Ja tähän nimen omaan haluamme kannustaa jälleen kun pandemia on ohitse. Kaikki on varattavissa ihan jokaisen jäsenen toimesta ilman lisämaksua. Elämää ja työelämää ei kannata rajata.
KUVA: Westerosin rautavaltaistuimesta on Crazy Townilla taisteltu useita kertoja.
VÄITE: ”Neliöt pienenevät, mutta euroja kuluu”
Tästä olemme täysin samaa mieltä. Jos sijoitat kaiken omaan toimistoon, homma on edelleen kallista. Pelkän vuokran päälle tulee liuta useita erilaisia palveluostoja ja piilokustannuksia. Ja silti sinulla on vähemmän neliöitä käytössä kuin Crazy Townilla. Vertailimme, että Crazy Town jäsenyys tuleekin 50% halvemmaksi kuin oma toimisto.
Tervetuloa testaamaan, jos et usko >>
– Crazy Townin yrittäjät Mikko Markkanen ja Toni Pienonen.